dijous, 18 de juny del 2020

EL MEU CARRUATGE


Hi ha una metàfora molt coneguda en tradicions d'antiga saviesa, que m'encanta i sovint utilitzo en teràpia: la metàfora del carruatge.




Aquesta metàfora compara a l'ésser humà amb un conjunt format per un carruatge, un cavall que tira d’ell, el conductor que dirigeix el cavall, i l’amo/propietari/responsable que va dins el carruatge, darrera el conductor.
El carruatge representa el cos físic.
L'estat del carruatge ens dóna informació de com està dirigit i cuidat, i si té el manteniment adequat.
El cavall representa les emocions.
És qui posseeix l'energia i la força necessària per tirar del carro. És un gran motor de vida.
El conductor representa la ment.
És qui informa a la senyora o senyor de tot allò que passa a l'exterior. També és qui rep les seves indicacions i les ha d'escoltar i entendre. Ha de saber guiar el cavall, i portar-lo en la direcció que ha demanat la senyor/a. I, sobretot, encarregar-se del manteniment i cures del carruatge.
Això vol dir que totes les emocions depenen dels pensaments, i no d'allò que succeeix a l'exterior, com de vegades podem creure, ja que el comportament i allò que faci el cavall depèn de la manera com sigui rebut pel conductor.
La senyora o senyor que va dins representa l'essència d'allò que som. Hi ha qui li diu Jo Superior, Mestre interior, Ser, Ànima, Guia, el Jo...
Trobar el funcionament ideal del propi carruatge és un gran repte i oportunitat de canvi.
EL QUE MIRA AL EXTERIOR SUEÑA
EL QUE MIRA AL INTERIOR DESPIERTA
(Carl Jung)
Abans de seguir llegint, anem a fer un exercici, si vols. Agafa paper i llapis.
M'agradaria que pensessis, de manera ben honesta, qui creus que dirigeix el teu carruatge?
El cavall, les teves emocions, manen i dirigeixen la teva vida?
Reacciones fàcilment a tot allò que vius i succeeix al teu voltant? Et deixes portar per allò que sents? Sents que el cor és qui pren les decisions a la teva vida?
Potser sents que qui dirigeix el carruatge és el conductor, la teva ment. El cap decideix en tot moment allò que fas.
O ara t'adones que la senyora o senyor que va a dins el carruatge és la que guia. La teva essència i part més profunda, el teu Ser, és qui veritablement dirigeix la teva vida?
Sovint observo en la teràpia, que el cavall o el conductor són els que manen.
T'imagines pujant a un taxi-carro i que el conductor et porti on ell vulgui? Com et sentiries?
O imagina't que puges i, de cop, el cavall comença a tirar del carruatge, sense que el conductor faci res ni tu hagis dit a on vols anar, i el cavall vagi cap on vulgui.
Seria ben estranya, tant una cosa com l'altra, oi?
Cal donar a la senyora i senyor, la nostra essència, el poder que li correspon. Sense deixar que el cavall o el conductor ens portin on ells vulguin.
Cada un de nosaltres tenim una conducció diferent, i tenim una estructura concreta de funcionament. De vegades, aquest model de conducció pot variar en funció d'allò que es viu. Però, si ho penses bé, normalment el cavall tira, el conductor mana, o qui va a dins dirigeix.
El funcionament ideal quin seria?
Aquell en el qual el senyor o senyora, el nostre Ser intern, savi, ple de coneixement i amb consciència, transmetria al conductor les directrius adequades pel seu viatge.
Llavors la voluntat del senyor i conductor seria la mateixa. I aquesta bona correlació entre els dos, faria que el cavall estigués molt ben dirigit, i per tant, el carruatge estaria conduït d'una manera harmoniosa i intel·ligent, anant pel camí que hauria triat l'amo del vehicle. I això faria, que es potenciés i optimitzés de la millor manera, la força del cavall. I amb aquesta conducció fluïda i adequada, faria que el carruatge estigués en bon estat i, per tant, hi hauria una bona salut i molta més energia física.
Tot estaria en equilibri.
Aquest seria un model ideal. Sembla fàcil, però no ho és, almenys a mi no m'ho sembla. Ja que, sovint, el conductor està desconnectat d'allò que vol l'amo del carruatge, i dirigeix el cavall com pot i, sobretot, com ha après, inclús, com li han ensenyat.
La relació amb les nostres necessitats és molt important, per poder veure els canvis que pots fer en el teu carruatge.
Tu saps què necessites? I no et pregunto què vols, sinó què necessites?
Et proposo fer una llista de les teves necessitats.
Tota aquesta manca de connexió i escolta fa que la conducció sigui molt limitada. És molt important la saviesa i les directrius conscients de la nostra part més profunda del Ser. I és evident que, amb el dia a dia tan intens i caòtic en que vivim últimament, no és fàcil tenir un bon funcionament del nostre carruatge.
Però, seria un bon repte decidir com vols que sigui. I proposar-te fer el canvi, per un bon funcionament del teu bonic i únic carruatge. Perquè, saps què? Només en tens un!
Si volem créixer i evolucionar, primer de tot hem de saber en quin punt estem i on ens trobem.
Donar a l'amo del carruatge, la nostra essència, el poder que li correspon, seria un gran pas.
Tenir un bon coeficient intel·lectual i un fort potencial emocional, com ja has vist, no garanteix que una persona dirigeixi la seva vida amb harmonia.
L'ESCOLTA, L'AUTOCONEIXEMENT, EL CUIDAR-NOS I ESTAR EN CONTACTE AMB LES NECESSITATS PODEN PARTICIPAR EN LA COCREACIÓ D'UN BONIC CARRUATGE EN EQUILIBRI.
SOM-HI!!!!!!

1 comentari:

entrades més populars